Sezonowe warzywa i owoce
Robiąc zakupy we wrześniu warto zwrócić uwagę na poniższe produkty. Ich jakość i smak zdecydowanie zapadną nam głęboko w pamięć.
Sprawdź korzyści jakie płyną ze spożywania sezonowych warzyw i owoców:
☑️dynia
– bogata w cynk i witaminę C – niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego
– beta-karoten – silne działanie przeciwzapalne i antynowotworowe
– najlepszy pokarm dla Twojej skóry
☑️bakłażan
– składniki odżywcze korzystnie wpływają na mózg: w naturalny sposób stymulują układ poznawczy oraz wzmacniają zdrowie psychiczne
– cenne źródło żelaza, zapobiega anemii
– witamina B3, która znakomicie stymuluje porost włosów oraz wzmacnia i głęboko odżywia kosmyki.
☑️kalafior
– mnóstwo błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowych procesów trawiennych, pomaga również oczyszczać ciało z toksyn
– korzystnie wpływa na zdrowie oczu, dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy
– pomaga wyrównać poziom elektrolitów w organizmie
☑️marchew
– witamina A jest uważana za najważniejszą witaminę dla oczu
– przeciwdziała miażdżycy
– wpływa na produkcję kolagenu
☑️śliwki
-duża ilość błonnika w śliwkach poprawia perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom
– wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa korzystnie na dobre samopoczucie
– polecane osobom zmagającym się z pękającymi naczynkami
☑️maliny
– wykorzystuje się w stanach przeziębienia i infekcji, są dobrym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę
– napary z liści i owoców malin mogą przynieść ulgę kobietom z bolesną menstruacją
– obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia